Geen categorie · Review

Recensie: Ons huis staat in brand – Greta Thunberg & Malena Ernman

Toen ik vorig jaar in augustus iemand op instagram het boek Ons huis staat in brand van Greta Thunberg & Malena Ernman zag lezen, en ook zag hoe enthousiast deze persoon over dit boek was, was ik zelf ook heel benieuwd om dit boek te lezen.

Ik kocht het boek al in augustus 2019, maar zoals het precies een patroon is bij mezelf, laat ik boeken heel lang liggen voor ik ze lees. In april ben ik dan eindelijk toch begonnen in dit boek.

Waarover gaat het boek?

Op achtjarige leeftijd zag Greta Thunberg een documentaire over de klimaatcrisis
en vroeg zich af: ‘Hoe komt het dat niemand hierover praat?
Hoe komt het dat volwassenen en politici überhaupt nog over iets anders
kunnen praten?’
Greta raakte neerslachtig en weigerde lange tijd te eten. Ze kwam in een
lang proces van ziekenhuisbezoeken en behandelingen terecht en werd uiteindelijk
gediagnosticeerd met Asperger. Nadat Greta hersteld is, gaat ze
zich obsessief verdiepen in het klimaatvraagstuk. Ze krijgt haar ouders zo
ver hun leven om te gooien: haar moeder zegt haar baan op zodat ze niet
meer hoeft te vliegen, de familie koopt een elektrische auto, gaat vegetarisch
eten en verandert haar consumptiepatroon drastisch.
Ons huis staat in brand is het verhaal van een gezin dat, aangevuurd door
hun dochter, laat zien wat we zelf kunnen doen – voor een betere wereld, en
voor de toekomst van onze kinderen.

Wat vond ik ervan?

Ons huis staat in brand is een boek dat geschreven is door Beata Ernman, de mama van Greta Thunberg. Ik vond het heel interessant om een beeld te krijgen van bijvoorbeeld het proces van het gezin om voor hun beide dochters een diagnose te krijgen. Greta kreeg de diagnoses van het Syndroom van Asperger, Obsessieve-compulsieve stoornis en selectief mutisme. Ik vond het zeer interessant om dit te weten, omdat het ook een beetje achtergrond geeft aan het verhaal van Greta.

In het boek leren we eigenlijk een beetje elk gezinslid van de familie Thunberg kennen. We krijgen ook een blik in de eerste paar weken van Greta’s School Strike for Climate. Ik vind het heel bijzonder hoe zo’n jong meisje zo’n invloed kan hebben op zoveel mensen over de wereld heen.

Het boek heeft me enorm aan het denken gezet. De feiten die voorbij komen, zijn niet al te mals. Het klimaat is er echt niet goed aan toe, en het wordt dringend tijd dat er actie ondernomen wordt.

Er is zelfs een klok die de tijd aftelt die we nog hebben voor het te laat is om het doel te halen. De klok is gebaseerd op de officiële cijfers van de VN en op het moment van schrijven staat hij op 18 jaar, 157 dagen, 13 uur, 22 minuten en 16 seconden.

Dit vond ik enorm shockerend om te lezen. Het boek is al enkele jaren geleden geschreven, dus na het lezen van het boek surfte ik opnieuw naar de website van deze zogenaamde aftelklok. Op het moment dat ik deze blogpost schrijf staat de teller op 12 jaar, 7 maanden, 9 dagen, 14 uur, 45 minuten en 17 seconden. Volgens de info die ik vind is dit boek geschreven in 2018. We zijn nu dus 2 jaar verder. De aftelklok telt al 6 jaar minder dan in 2018 voorspelt werd. Als alles zou gestagneerd zijn, zou de aftelklok nu op 16 jaar moeten staan. Dat doet hij niet, hij staat al op 12 jaar. Dit wil zeggen dat we er zeker niet op vooruit gaan. Integendeel, we gaan er op achteruit. Dit is absoluut geen goed teken.

Ik ben heel gechoqueerd door dit boek en ga me zeker verder verdiepen in wat ik zelf kan doen. Zoals Greta zelf zegt: No one is too small to make a difference.

One thought on “Recensie: Ons huis staat in brand – Greta Thunberg & Malena Ernman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s