Geen categorie · Review

Recensie: Het Hollandse Huis – Ann Patchett

Eind maart las ik voor de #ikleesmee discussie van bealeest en belgian_reads het boek: Het Hollandse Huis van Ann Patchett. Ik ben heel blij dat ik hieraan meegedaan heb, want anders had ik dit geweldige boek nooit uit mezelf opgepakt.

Ik heb enorm genoten van het boek en het las echt als een sneltrein.

Waar gaat het over?

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lukt het Cyril Conroy door een slimme investering een groot vastgoedimperium op te bouwen. Met zijn nieuw gevonden welvaart besluit hij het Hollandse huis te kopen, een prachtig landgoed aan de rand van Philadelphia. Hij koopt het als een verrassing voor zijn vrouw, maar het huis zal uiteindelijk alles en iedereen waar hij van houdt te gronde richten. Het verhaal wordt verteld door Cyrils zoon Danny. Hij en zijn zelfverzekerde en briljante zus Maeve worden na de dood van hun vader op jonge leeftijd uit het Hollandse huis verbannen door hun stiefmoeder. Opgegroeid in rijkdom keren ze nu terug naar de armoede waar hun ouders ooit aan ontsnapt waren en het enige waar ze op kunnen rekenen is hun liefde voor elkaar. Deze onverbreekbare band zal hun levens redden en hun toekomst bepalen.

Wat vond ik ervan?

In het verhaal worden er heel wat sprongen in de tijd genomen, dit vond ik helemaal niet storend. In het begin was het wat wennen aan de plotselinge omslagen in de tijd, maar na enkele hoofdstukken viel dit heel goed mee. Door deze flashbacks kwam er meer diepgang in het verhaal en ontdekte de lezer ook bladzijde per bladzijde meer over het verleden van de personages. Het hoofdpersonage – Danny – herinnert zich sommige dingen uit het verleden niet, waardoor het zeer interessant was om samen met hem in het boek zijn verleden te leren kennen.

Ik vond het personage van Maeve – de zus van Danny – erg intrigerend omdat het doorheen het verhaal niet altijd duidelijk was waarom ze bepaalde dingen doet en hoe ze over bepaalde dingen denkt. Ook vond ik dat je doorheen het boek bij Maeve ook een echte ‘character development’ meemaakte

Heel wat elementen houden het verhaal suggestief en dit zorgt ervoor dat je langer aan het denken gaat na het lezen van het boek.

Tot slot vond ik het decor echt geweldig! Langs de ene kant vraag ik me af hoe het Hollandse Huis eruit zou gezien hebben in Patchett’s gedachten, maar langs de andere kant vind ik het fijn dat iedereen die het boek leest waarschijnlijk een heel ander beeld heeft van het huis dan anderen, ook al is het huis wel goed beschreven.

Ik vond het een heel goed boek en gaf het 4 sterren.

2 thoughts on “Recensie: Het Hollandse Huis – Ann Patchett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s