Geen categorie · Review

Recensie: Dor – Neal & Jarrod Shusterman

In november 2019 won ik via Baeckens het boek Dor van Neal & Jarrod Shusterman. Ik was door alle goede recensies die ik al gelezen had, heel erg benieuwd naar het verhaal. Toch bleef dit boek naar mijn mening veel te lang liggen. Uiteindelijk ben ik er in april dan toch aan begonnen en wauw, wat ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb.

Waar gaat het over?

Door de droogte is het leven is een eindeloze lijst van verboden geworden: verboden de tuin te besproeien, verboden het zwembad te vullen, verboden lang te douchen. Daar valt nog goed mee te leven blijkt als er opeens nergens meer een druppel uit de kraan komt.
De media besteden nauwelijks aandacht aan de “Tap-Toe’, zoals ze het verschijnsel hebben gedoopt.
Net als de rampenbestrijding hebben ze de handen vol aan een orkaanramp in een andere staat die sensationelere beelden oplevert.
Maar het anders zo rustige wijkje waar Alyssa woont verandert in een mum van tijd in een oorlogsgebied: ooit bevriende buurtbewoners komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun radeloze zoektocht naar water.
Wanneer haar ouders op een dag niet terugkeren en zij en haar broertje de dood in de ogen kijken, ziet Alyssa zich gedwongen drastische beslissingen te nemen.

Wat vond ik ervan?

Dit boek had me al van bij het begin helemaal mee. Ik werd als het ware opgezogen in het verhaal en voelde me alsof ik mee in het verhaal zat. Doorheen het lezen van het boek merkte ik dat ik gewoon dorst kreeg door het lezen van de ervaringen van iedereen die in de “Tap-Toe” zat.

“Maar bij een heftige gebeurtenis duurt het altijd even om in actie te komen. Ontkenning kun je het niet echt noemen, en het is ook geen shock, maar meer een soort mentale vrije val. Het kost je zo veel moeite om het te bevatten, dat je pas begrijpt wat je moet doen als je kans is verkeken.”

In het boek gebeuren veel dingen die het verhaal spannend houden. Je ziet dat een noodsituatie als deze ervoor zorgt dat mensen voor niets terugdeinzen om aan water te komen. Mensen slaan roekeloos over van liefde- en vredevolle mensen naar gewelddadige mensen die alles zouden doen voor maar een druppeltje water. Dit vond ik heel bijzonder om te lezen, omdat je zo ziet hoe het overlevingsinstinct van mensen ingeschakeld wordt wanneer het nodig is.

Ook vond ik dat er in het boek rake quotes voorbij kwamen, die je ook wel een beetje zou kunnen toepassen op de corona-crisis waar we nu doorheen gaan. Zo vind ik de quote die hieronder geschreven staat, enorm toepasselijk op de situatie nu. Ook nu is het zo dat de rusthuizen te weinig middelen hebben om zich voldoende te wapenen tegen het virus. Zo kwam er in het boek dus ook wel wat actueels voorbij.

“Ze herinnert zich reportages over hoe, tijdens rampen, verpleeghuizen vaak het zwaarst worden getroffen. Ze krijgen niet dezelfde aandacht en hulpmiddelen als ziekenhuizen en ze zijn vaak onderbemand dat ze al nauwelijks zijn toegerust op een doorsnee dag, laat staan op een noodsituatie.”

Ik vind dat alle personages een goede ontwikkeling doormaken doorheen het verhaal.

Het einde van het boek vond ik dan weer niet zo wauw. Ik had het gevoel dat het allemaal een beetje ‘gerushd’ werd. Het einde had beter uitgewerkt kunnen worden in desnoods wat meer pagina’s, naar mijn opinie.

“Er is een nieuw ‘normaal’, want ons bestaan zit vol luchtbubbels met abnormale ervaringen.”

Toch ben heel blij dat ik dit boek eindelijk gelezen heb. Het is een boek van maar liefst 453 bladzijden, maar het leest wel enorm snel. Ik gaf het boek dan ook 4,75 sterren.

3 thoughts on “Recensie: Dor – Neal & Jarrod Shusterman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s